Blogger Kodeks

Yeni Nesil Eklentileri ve Blogger Rehberi

Başlık

Uzmanlar sigarayı bırakmak isteyen kişilerin bir uzmana başvurmalarını öneriyor. Hans Marquardt'ın "Toksikoloji" adlı kitabında yer alan verilere göre dışarıdan yardım almadan sigarayı bırakmaya karar veren sigara tiryakilerinin yüzde 80’i bir ay içinde yeniden sigaraya başlıyor ve yüzde 10’undan azı altı aydan uzun bir süre sigaradan uzak durmayı başarabiliyor. Eldeki verilere göre nikotin sakızlarının yan etkisi oldukça düşük. Zira sigara tiryakileri için asıl tehdidi nikotinden ziyade, sigara içerken soludukları binlerce kimyasal madde oluşturuyor. Bu maddelerden 50'si kanserojen, 50'si ise kimyasal zehir olarak sınıflandırılıyor. Nikotin sakızları ise bu maddeleri içermiyor.

Başlık

"Biliyoruz ki gribe yakalanan kişilerle temas etmeden de gribe yakalanma olasılığı vardır. Herhangi bir ortamdaki eşyaya, siz dokunmadan önce gripli bir kişi öksürerek sekresyonları (salgılarını) bulaştırmış olabilir. Asansör düğmeleri, elektrik butonları bu nesnelere örnek olabilir. Hatta masanın üstündeki bir dosya bile. Önlem olarak elleri yıkamak önemli. Öncelikle etkin yıkama gerekli. Gripten korunma açısından elleri yıkama şekli ve süresi önemli. En az 40 saniye boyunca sabun ve su ile temas gerekli."

Başlık

Farenjit hastalığının ne olduğu ve nasıl oluıştuğunu da anlatan Uzmanı Prof. Dr. Suat Turgut, “Farenjit, bademcik iltihabından farklı bir durumdur. Bademcik iltihabına göre daha hafiftir. Hastalar çoğunlukla bademcik iltihabıyla karıştırır ve doktorları yanlış yönlendirir. Bu nedenle de gereksiz bademcik ameliyatlarına yol açabilirler. Bu gibi durumlarda, ameliyattan sonra şikayetler daha da artar. Farenjit,üst yutak bölgesinin (farenks) iltihabıdır. Boğazda yanma, kesilme tarzında ağrı, sürekli boğazda gıcık ve takılma hissi oluşur. Hastalar sürekli olarak bu rahatsızlığı ortadan kaldırmak için, boğaz kazıma ve temizleme hareketi yapar. Soğuk, sıcak ve baharatlı gıdaları alınca rahatsızlık artar” dedi.

Başlık

Bademcik iltihabı ve farenjit hangi yollarla bulaştığı konusunda da bilgi veren Uzmanı Prof. Dr. Suat Turgut, “Bütün enfeksiyon hastalıklarda en belirgin bulaşma yolu ellerdir. Yapılan çalışmalarda, el yıkayarak yüzde 60-70 oranında enfeksiyonlardan korunabildiği gösterilmiştir. Hasta kişilerin salgılarındaki mikroplar ellere bulaşır ve bu yolla yayılır. Ayrıca öksürük balgam ve damlacık yoluyla da bulaşma olabilir. Ancak bu yolla bulaşma daha azdır.Bunun yanında, yeterli dinlenme ve beslenme de hastalıklardan korunmada önemlidir.El yıkamanın enfeksiyon hastalıklarında koruyucu etkisi yapılan bilimsel çalışmalarda kesin olarak gösterilmiştir“ dedi.